Hofstatt

2006

HOFSTATT + Section A + Section B + Section C + Section D + Section E + Section F/G + Passage

The Hofstatt project comprises the buildings on the former site of the Süddeutsche Zeitung in the centre of Munich. The whole task of the design is to attempt to create in this central location an urban form, a strong consolidation that at the same time respects the intrinsic rights of existing monuments as well as the mature building structure of the block as a whole. To this end, the individual building elements were individually developed according to their situation in the city framework and to their function, and designed as independent parts. In conformity with an old model of the City of Munich, the formally sealed-off square was opened up to the public by means of a public passageway.

mehr
  • Location: München
  • Competition: 2006 (1.Prize)
  • Project: 2007-2009
  • Execution: 2009-2013
  • Client: LBBW Immobilien Management GmbH
  • Project team:  Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, mit Marcel Meili, Markus Peter
mehr
Sendlinger Straße
Schwarzplan
Situationsplan
Grundriss 1. Untergeschoss
Grundriss Erdgeschoss
Schnitt A
Schnitt B