Sufficient building in existing stock

2017

Using the example of the renovation of 1950s residential building in Ludwigshafen

The further development of existing post-war structures aims at making for coming generations precisely those districts interesting again that are near the city centre and endowed with a good infrastructure. The aim: Refurbishing such districts should help to prevent the drift away from the centre and the excess consumption of land on the edge of the city. Furthermore, the post-fundamental town needs increasing social diversity over and above the question of ecological and economic efficiency.

mehr
  • Location: Ludwigshafen
  • Competition: 2017
  • Awarded by: BASF Wohnen + Bauen GmbH, Ludwigshafen
  • Project team: Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi, Khaled Mostafa, Pauline Weertz
  • Gross floor area: ca. 1.400 m2
Schwarzplan
Wohnungsmix_Schnitt_Grundriss
Entwurfsskizze anderthalbgeschossiger Wohnbereich
Bestandsfoto_Fassade_Sued_
Querschnitt Umplanung
Bestandsfoto
Grundrissausschnitt Bestand
Grundrissausschnitt Umplanung Variante 1
Grundrissausschnitt Umplanung Variante 2