Stettiner Hütte

2015

Rifugio Petrarca

At this exposed location, the design develops from the confrontation with the avalanche protection requirements and a modern, efficient chalet structure. The area of the side wall grows sculpturally in its stone structure out of the mountainside and forms the physical avalanche protection. The folded roof transfers the movement of the mountain into the chalet and gives it an unmistakeable, concise identity. In the front part, the roof area leads seamlessly into the wooden construction. Both elements encircle the chalet corpus made of prefabricated wooden elements.

The building volume of the chalet on the valley side extends along the existing plinth of the former hut and can be clearly seen from a distance by approaching climbers despite the shape. Three large panorama windows on the ground floor offer a view down into the valley and across to the surrounding mountains.

mehr
  • Location: Moos in Passeier/Südtirol
  • Competition: 2015 (Anerkennung)
  • Awarded by: Autonome Provinz Bozen
  • Project team: Florian Hartmann, Andreas Müsseler, Oliver Noak, Lisa Yamaguchi, mit Marcel Meili, Markus Peter
mehr
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Foto bisherige Hütte nach Lawinenabgang
Luftbild Umgebung
Schwarzplan
Lageplan
Visualisierung Innenraum
Explosionszeichnung Nutzungen
Axonometrie Schlafgalerie
Grundriss Erdgeschoss
Grundriss Obergeschoss
Grundriss Schlafgalerie
Modellfoto
Modellfoto
Modellfoto
Längsschnitt
Querschnitt
Entwurfsskizze
Entwurfsskizze
Ansicht West